In de boekhandel valt mijn oog op een krantenkop. Olieverslaving breekt Europa op. Grr…. Ik fiets naar huis en open de computer en ga zitten schrijven. Wij zijn olieverslaafd, wist je dat nog niet? Wij moeten minder vlees eten, minder plastic gebruiken, minder water verbruiken, de gaskraan lager zetten, we zijn verslaafd aan fastfood, drank en drugs, pillen en suiker en nu ook aan olie. Zucht, wij burgers doen het nooit goed en ik kan je verzekeren dat je het ook nooit goed zult doen, want daar heeft de overheid geen belang bij. Goh, die zou nou eens een bevolking hebben die goed leeft en daarmee de hele overheid naar huis kan sturen. Dat is niet de bedoeling. Al vijfentwintig jaar geleden waren we al bezig met groepen om zelfvoorzienend te leven. Eigen energie opwekken enzo. Dat alles werd getorpedeerd en kwam niet van de grond, een enkeling daargelaten. Nu snap ik waarom. Energie wordt het nieuwe geld om mensen in controle te houden. Toen voelde ik al dat er iets veel groters was wat het niet toeliet. Alleen wist ik toen niet precies wat dat was.

De landbouw draait op olie en daar komt ons eten vandaan. Zie jij wat er gaat gebeuren? Er komen steeds meer tekorten, deze Matrix werkelijkheid kent geen overvloed, alleen maar schaarste, want met schaarste kun je de prijzen opdrijven en je brengt onbalans, waardoor de mensen of gaan protesteren, zodat de overheid legitiem kan ingrijpen en nog meer vrijheidsbeperkingen maatregelen kan opleggen of we doen niets en dan wordt de controle van boven af steeds meer uitgerold.

Maar weet één ding wij burgers krijgen overal de schuld van. We rijden te veel, houden ons niet aan de regels, we scheiden het afval niet goed genoeg, we vliegen te veel, we zijn niet klimaat neutraal en ga zo maar door.

De banken hebben hun werk goed gedaan. Eerst alle keuterboeren wegkrijgen, dan de boeren een prachtige gouden toekomst voorschotelen met dure machines, met veel welvaart. Wel-vaart, de vaart zat er wel goed in. De welvaart kwam er even, als lokkertje voor iedereen om op de trein te springen. De boeren die niet meededen en dat is heden ten dage nog steeds zo, die kregen geen lening van de bank. Daarom zijn er nog steeds zo weinig biologische boeren, zij moeten het allemaal zelf bekostigen en krijgen de eerste moeilijke jaren geen lening. De boeren die zich diep in de schulden steken en genoeg onderpanden, zoals stallen en grond hebben met daarbij veel zware drankzuchtige landbouwmachines op stal hebben staan, ja, die krijgen met gemak een lening. Landbouw draait op olie. Is het de wens van de boer of de macht van de bank die hier bepaalt?

Ik begin het zat te worden dat wij, de burgers, overal voor opdraaien, voor de rotzooi die de banken en multinationals van de wereld maken. Ik heb vroeger op school gewerkt en ik heb meerder malen ervaren dat je maar één kind in de klas hoeft te hebben die alles kan ontregelen, de hele schoolperiode door. Je hebt niet heel veel mensen nodig om alles te ontregelen. Dus het zijn er ook niet zoveel die achter de schermen de touwtjes in handen hebben. Het verhaal wat zij uitspelen met ons in de hoofdrol klopt niet. Het is aan ons dat te doorzien en te stoppen er aan mee te doen.

Wij zijn aan zet. Stop met jezelf te kleineren, klein te houden en stop met braaf de regels te volgen, waarvan je vaak niet eens weet waarom. Stop met te luisteren naar overheden en social media en de mainstream media. Luister eerst eens naar jezelf. Waar heb jij behoefte aan? Vind je je werk echt zo leuk of zit jij ook met handen en voeten gebonden aan de bank, niet de tweezitsbank, ook “toevallig” dat, dat een bank heet of toch ook weer niet? Maar de geldbank die geld maakt, omdat jij je huis als onderpand aan de bank geeft. De bank heeft zo alles in handen, zowel de grond als het pand, daar gaat het fout. Wie bezit er echt een auto of een stuk land en grond. Moesten daarom de boeren groter worden, wat zo mooi modern wordt genoemd, omdat de banken zo alle eigendom in handen konden krijgen? Waarom zou je een huis ruilen voor geld, wat eigenlijk iets fictiefs is, maar waar wij waarde aan hechten of ons de waarde wordt opgedrongen? Je kunt het niet eten, de banken drukken geld zoveel ze willen en zij bepalen ons leven. Nee, zie jij dat anders?

Wat hebben wij te zeggen in alles wat er gebeurt op wereldschaal. Oorlogen worden nog steeds gevoerd en morgen herdenken we weer massaal de tweede wereld oorlog. Alsof wij daarna hebben stilgezeten. Dat nooit weer, wordt ieder jaar weer geroepen, maar we zijn nooit gestopt met oorlog voeren op deze wereld. De oorlog in Oekraine wordt magnifiek gebruikt om ons klein te krijgen. Europa doet zichzelf de das om. Waarom zou je eerst pijpleidingen aan leggen om ze vervolgens te boycotten. een kromme redenatie. Wij komen zonder gas te zitten, niet Rusland. Het is zo knap, maar zo psychopatisch dat wat krom is recht wordt gepraat. Het zijn allemaal façades en afleidingen om ons in het gareel te houden. We leren op school niet na te denken en te onderzoeken, maar na te praten en na te doen. Zelfs universiteiten worden geleid door fabrikanten en multinationals die studenten laten onderzoeken wat zij willen, met de uitkomst die zij willen. Slaat het nergens op wat ik schrijf? Onderzoek het zelf. De meeste hebben daar niet eens meer zin in. Murw geslagen door alle propaganda en dromend van een fijn democratisch land als Nederland. Wat hebben wij het toch goed. Maar achter die façade vindt heel iets anders plaats.

Je hoort vaak zeggen dat onze leiders psychopaten zijn, maar heb je al eens naar de dwingende regelgeving gekeken. Daaraan herken je handschrift van de psychopaat. Als jij de staat aanklaagt, krijg je misschien na tien jaar gelijk, maar of de overheid dan de verantwoordelijkheid neemt? Meestal niet. Maar als jij of ik iets fout doen, dan moet je binnen twee weken betalen, anders halen ze je spullen onder je kont weg of plaatsen je kinderen uit huis. Dat wordt in de psychiatrie psychopathisch gedrag genoemd. Jij en ik worden opgesloten, maar daar bovenin lopen ze vrij rond. Daarom escaleert alles ook zo. Dat is niet normaal menselijk gedrag. Jij en ik doen dat niet.

Wij krijgen overal de rekening van gepresenteerd, terwijl anderen het doen. Ik ben er klaar mee. Overal zie ik het en dat is maar goed ook. Daar begint het mee. Zie en neem waar. Waar wat echt waar is en maak onderscheid in leugen en bedrog. De psychopaat is de wolf in schaapskleren. Het zijn zeer innemende en vriendelijke mensen. Daarom trappen we er ook in. Net als Rutte onze premier. Iedere verkiezingsronde weer. De ideale schoonzoon zo lijkt het. Schijn bedriegt. In deze tijd lopen er veel wolven rond en dat is aan ons om dat te doorzien. Werkelijk je zult merken wat er dan verandert. Gewoon besluiten niet meer mee te doen, scheelt je heel veel geld aan therapeuten, cursussen en noem maar op om een beter mens te worden. Het zit in jezelf én daar kun jij alleen maar de keuze maken, ga je er in mee of sla je een andere weg in. Pas als je van de gebaande weg af bent, ontdek je dat daar ook mensen zijn. Het zijn er veel minder, maar die hebben wel meer aandacht voor je, want ook zij zijn blij een echt mens te ontmoeten.

Ook inspiratie?

Wil je delen wat deze inspiratie met je doet of zelf een inspiratie opsturen?

Dat kan naar inspiratie@vrijmenszijn.nl.