Techniek en het gemak.

Techniek is er om het ons makkelijker te maken. Alle moderne apparaten in huis brengen ons gemak. Niet meer een keteltje water opzetten, een filter pakken en kijken hoeveel koffie schepjes erin moeten en dan voorzichtig opgieten. Niet tegenaan stoten, want dan kiepert de filter met koffiedik en al je, koffiepot in en kan je weer opnieuw beginnen. Zucht wat een werk zeg. Nee, de Senseo heeft het overgenomen. Een pad erin, niet een schildpad of een kikker, maar het Engelse woord pad, wat je uitspreekt als ’paaath. Weet je wat het betekent? Ik wist het niet en heb het opgezocht op Wikipedia. Ik begrijp nu wel dat we het Engelse woord gebruiken. Het betekent namelijk ‘kussentje”, een koffiekussentje, welk smaak koffiekussentje wil jij vandaag schat? Een kussentje dus vol koffie, slaap lekker schat. Wel lekker makkelijk, er kan niets meer mis gaan en over hoeveel maatschepjes koffie hoef je niet meer na te denken. Makkelijk hé. Ik drink geen koffie dat is nog makkelijker.

Gemak dient de mens en we zijn er maar wat blij mee, ik ook hoor. En toch zit er een andere kant aan die ik lang niet heb gezien, maar die steeds meer komt bovendrijven. Al dat gemak sluipt als een sluipwesp in ons leven en tussen onze cellen en steeds meer verlangen wij naar dat gemak, alles moet maar makkelijk. Weerstand accepteren we steeds minder, andere ideeën en zienswijze kunnen niet meer. Het gemak is censuur geworden en laat nu zijn achterkant zien en die is een stuk minder fraai dan de voorkant. We hebben ons laten beetnemen.

Hoe dieper ik in het leven duik, hoe meer ik zie dat het helemaal niet makkelijk is. Wiens leven loopt er nu van een leien dakje. Al die apparaten zouden ons meer tijd beloven, meer tijd voor leuke dingen. De oudere onder ons kunnen zich dat nog herinneren. Zeker de invoering van de computer. Man, man wat zou ons dat veel tijd schelen. Geen administratie meer in schriftjes met al dat hoofdrekenen. Gewoon in de computer stoppen en het antwoord rolt eruit. Maar wat er is gebeurt in de 20 jaar dat ik een computer heb is dat ik steeds minder tijd over heb. Gemak dient de mens dus helemaal niet en toch blijven we erin geloven.

Als ik naar “leven” kijk, naar bijvoorbeeld mijn levend lichaam, is nou niet het eerste wat bij mij opkomt, dat het makkelijk is gemaakt. Even op een zondag in elkaar geknutseld. Oeps dat staat wel zo in de bijbel. Help, is het dan toch met gemak geschapen en voor het gemak?

Dient het gemak ons wel echt of maakt het ons luie en brave burgers die makkelijk te manipuleren zijn. Hoe vaak hoor ik mensen niet zuchten als ik met een betoog of mening kom. Zucht, wat kan ik er aan doen en keren zich om. Waarom willen we niet meer nadenken, dat wat er allemaal gebeurt in de ogen kijken. Gemak maakt slaafs en duf. Of zie jij dat anders? Laat het me weten.

Lees ook deel 2: de wereld vol gemak

Ook inspiratie?

Wil je delen wat deze inspiratie met je doet of zelf een inspiratie opsturen?

Dat kan naar inspiratie@vrijmenszijn.nl.