Voelen is de poort naar de onzichtbare wereld.
Voelen is de sleutel naar de natuurlijke werkelijkheid.
De natuurlijke werkelijkheid is puur gevoel en leven.
Ga de natuur in en het kan bijna niet anders dan dat het je raakt in je gevoel. Je lichaam kan ontspannen, het doet een mens goed. Het opent alle zintuigen die je direct bij je gevoel brengen.

In het voorjaar, worden je zintuigen op allerlei manieren geprikkeld. De prachtige kleuren en geuren van bloesems en wilde kruiden die zo kenmerkend zijn voor de lente. De heerlijke smaak van de eerste kersen en aardbeien van de koude grond. Volop vogelgeluiden of is het juist de stilte die je raakt.

De herfst vind ik ook al zo overweldigend. De prachtige kleuren die verschijnen aan de bomen en de paddestoelen die er ineens zijn. Alle zintuigen openen het kanaal naar je gevoel. Ze raken je van binnen.

Tegenwoordig in deze digitale tijd met een overdosis aan smart, waar iedereen heel veel tijd doorbrengt met mobiel of laptop zakt het gevoel op de achtergrond. Beelden roepen wel emoties op, of geven spanning, waardoor de adrenaline gaat stromen bij gebrek aan echte spanning. Dat wat je lijf nodig heeft verschuift naar het digitale veld, waar het lijkt dat het, hetzelfde is. Terwijl als ik een tijd achter internet zit, ik mijn honger, mijn moeheid of mijn dorst vaak helemaal vergeet. Mijn lichaamsgevoel zakt naar de achtergrond en mijn denken neemt het voortouw. Alles vanuit het hoofd.

Je weet vast wel het verschil tussen een tijd op je mobiel of een wandeling in de natuur. Alleen is het eerste vrij verslavend en het tweede moet je, je vaak echt toe zetten. Ik in ieder geval wel. De natuurlijke werkelijkheid wordt langzaam verdrongen door de synthetische, digitale werkelijkheid, waar je alles kan vinden wat je maar wilt. Natuur is verworden tot een ver van je bed show, gelegen in afgesloten parken waar je overdag alleen op de paden je mag begeven.
Wij mensen opgeborgen in onze huizen, maar wel met smart om je heen. De verbinding met iedereen buiten jou.
We gaan van hart naar smart.

Het hartweten wordt verdrongen door het hoofdweten en wordt steeds minder serieus genomen. Voelen is de weg naar het hartweten. Voelen is ervaren. Als ervaren in je gevoel komt dan weet je het van binnenuit.

Zolang weten in het hoofd zit, zul je de dingen uit je hoofd moeten leren en kun je niet anders dan het onthouden. Ooit heeft de VPRO een avondvullend programma gepresenteerd over ons geheugen, wat zo lek blijkt als een mandje. Dus het hoofdweten is alles behalve te vertrouwen. Onze hersenen vergeten, verdraaien of veranderen en dat ook nog eens onbewust. Wel een zeer onbetrouwbare partner, als je het mij vraagt.

Terwijl het hartweten, 100% weet, het is feilloos. Je kan er altijd op vertrouwen. Gevoel wijst je de weg in de wereld en is een trouwe vriend, die het altijd voor jou opneemt. Maar……. is veel moeilijker te vinden. Dat gaat in deze wereld niet vanzelf.

Jouw gevoel is legitiem en vertelt je wat er speelt, althans als je het kan toelaten en kunt waarnemen. Veel mensen kunnen maar moeizaam bij hun gevoel komen.

We leren allemaal al jong de normen van beheersing. Hoe jij je moet gedragen in bepaalde situaties en dat gevoelens daarin vaak een zeer onwelkome gast is. Gevoelens uiten zich in emoties en daar waar de gevoelens geblokkeerd worden, komen ze  via emoties op een onbewust en onverwacht moment naar buiten.

Je vriend, je gevoel, wil niets liever dan dat je hem of haar ziet en er naar luistert en het allermooiste is er naar handelen. Een hele opgave in een synthetische werkelijkheid waar gevoelens, die onpeilbaar en oncontroleerbaar zijn, niet wenselijk zijn. Er wordt alles aan gedaan om ons steeds verder van ons gevoel af te houden. Op school of op je werk word je ook niet echt geholpen om je gevoelens te delen. Beheersen moet je ze en op gepaste momenten mag je de juiste emotie tonen. Ondertussen zijn de meeste mensen getraumatiseerd en zitten met heel veel onverwerkte emoties. Daarin is het hartweten totaal zoek. Mensen weten vaak niet eens meer waar je het over hebt. Zo ver verwijdert zijn we van de natuurlijke werkelijkheid.

Jouw gevoel is legitiem en vertelt jou persoonlijk wat er is.
Gevoel maakt je kwetsbaar, maar eenmaal je gevoelens geuit voel je ook kracht of opluchting. Het geeft heling van je blokkades en laat de boel weer stromen.

Is het daarom dat in een wereld vol met leugen het gevoel steeds meer verdwijnt? Daar waar het gevoel verdwijnt, verschijnt hardheid, wreedheid. Mensen zonder gevoel en empathie, noemen we psychopaten en precies dat vind je heden ten dage terug in de machtsstructuren. Vele leiders en machtigen lijden er aan en vandaar hun meedogenloze maatregelen, verpakt in veiligheid en gezondheid, maar volkomen ontzield en daarom kun je met je gezonde verstand er ook niet meer bij. De maatregelen zijn totaal onlogisch, niet gebaseerd op feiten en wetenschappelijk onderzoek, maar gebaseerd op angst en macht.

Daarin is het zoeken naar waarheid en wat natuurlijk is. Maar wie zoekt die vindt. En heb je eenmaal de sleutel gevonden en de deur geopend dan kun je niet meer terug is mijn ervaring. Het is nu de hoogste tijd om jouw keuze te maken. Laat je, je meenemen in de synthetische wereld wat heel makkelijk is of ga je op zoek naar de natuurlijke wereld, wat een hele zoektocht wordt. Het eerste klinkt aanlokkelijk, het is  de wereld waar we inzitten, herkenbaar. Leiders zorgen voor jou in ruil voor jouw goede gedragingen, ook wel slaafs gedrag genoemd. In je kooi zul je, je vrij voelen, maar verder ben je de slaaf en zal angst altijd regeren. In de natuurlijke wereld zul je alles van wat je hebt geleerd moeten loslaten en de tocht is lang. Alles wat niet gezien werd, zal zichtbaar worden. Nee, makkelijk is het niet, maar de vrijheid lonkt.

Ook inspiratie?

Wil je delen wat deze inspiratie met je doet of zelf een inspiratie opsturen?

Dat kan naar inspiratie@vrijmenszijn.nl.