Het is de tot het uiterste opgevoerde schaduwkant vol trauma en pijn van eeuwen en eeuwen opgeslagen in onze cellen die we nu mogen ervaren en die vraagt om openheid en zachtheid.

Geweld is nog nooit een oplossing geweest omdat het namelijk het veld van geweld opent, waarin onze schaduwkanten zich bevinden en als je die gaat uitvergroten met geweld, krijg je steeds meer geweld. Dat zien we in de wereld. Er is nog nooit zoveel ellende geweest als nu op aarde. Dus al die oorlogen hebben alleen maar meer ellende gebracht. Van geweld, verdrijving, uitbuiting en ga zo maar door.

Maar:

– de uitbuiting zit in onszelf, wij buiten onszelf uit. Kijk maar naar de burn-out cijfers en hoeveel mensen er overspannen zijn.

– het geweld zit in onszelf. Zo gaan we bijvoorbeeld gewelddadig om met ons lichaam. Zie de steeds zieker wordende mens in de westerse wereld, met zijn vele chronische zieken. De gezondheidszorg wordt steeds duurder, maar gezonder worden we niet.

– verdrijving zit in onszelf. We laten meestal onze mooie kanten zien en kijken weg van onze traumazijde en pijn opgedaan in het leven, waardoor het zich vast zet in het onbewuste deel in ons.

Het is misschien wat kort door de bocht gezegd, maar zo is het niet bedoeld, wel als verheldering om te zien dat het in jezelf zo werkt. Ook wil ik het niet bagatelliseren en over de ellende heen stappen die er is op Aarde zoals de vele vluchtelingen die hier naar toe komen. Zie dat heel veel hierin gecontroleerd en gestuurd wordt, zoals de systemen alles willen controleren.

Maar veranderen kan ik het niet, alleen kan ik mezelf veranderen en dat wat mij beroerd hier doorgeven, als aanreiker van inzichten die mij ontvallen en bij mij binnenkomen. Vaak gebeurt het als ik iets lees, zoals vandaag op de site van Manuela van der Kamp. Ik heb steeds minder het geduld om hele lappen tekst te lezen en dat is ook niet nodig, want mijn oog valt op wat woorden en blijkbaar voel ik het hele stuk al en inspireert het mij om het in mijn eigen woorden te beschrijven en precies dat geeft mij echt verheldering en verdieping in mijzelf.

Hier het stukje uit haar blog waar mijn oog op viel over de energie van de zonsverduistering van alweer een hele tijd geleden:
Controle over de binnenwereld.
Want uiteindelijk gaat dit proces over controle en autonomie over de eigen binnenwereld en de hele situatie met het C-virus maakt ons hiervan extra bewust. Vooral omdat de prik de Ziel uit het lichaam kan drukken en je dan met wilskracht en volharding zelf de innerlijke verbinding met je binnenwereld en je Ziel weer moet herstellen. Als de blik naar buiten gericht is, dan heb je zeer waarschijnlijk ook geen bewustzijn over je innerlijke proces en de belevingswereld in jezelf. En dan is er zeer waarschijnlijk ook geen zicht op wat zich aan het ontvouwen is, namelijk een gevecht over controle van de persoonlijke binnenwereld van ieder mens. Helaas is dit het geval voor het grootste deel van de mensheid.

Dus de controle zit in onszelf. Meestal willen wij controle hebben over de situatiesĀ  buiten ons. Dat herken ik heel erg in mij zelf. Die controle noemen we bijvoorbeeld opvoeding, waarbij wij als ouders controle moeten hebben over onze kinderen en als je dat niet hebt word je bestempelt als een slechte ouder. Of controle hebben over je emoties, waardoor je steeds verder afdwaalt van je gevoelens en je trauma’s zich dus heerlijk in het onderbewuste nestelen. Het werkt allemaal zeer vernuft. Macht en controle we willen het allemaal, toch? Ik voel diep van binnen dat het een tekortkoming en pijn is die we naar buiten toe projecteren. De ongeziene traumaplekken. Omdat we zelf de controle vaak kwijtraken en dat precies niet willen. Daar zit een verbod op. In de verdraaide werkelijkheid is controle iets wat je moet vasthouden en verdedigen en dat doen we ook met onszelf.

Laat je de controle los, dan verschijnt er misschien wel eerst chaos, omdat we het niet kennen. Iets dat je jaren hebt vastgehouden is als een ballon waar de lucht ineens uit ontsnapt, die ballon gaat dan alle kanten op. Maar daar achter zit een zachtheid en onvoorstelbare kracht.

Onze eigen kracht die in deze verdraaide werkelijkheid goed opgeborgen achter macht en controle ligt, maar herkenbaar voor diegene die willen zien. Het is de verantwoordelijkheid, zonder schuld en boete, gewoon jij die er helemaal mag zijn met alles wat je in je hebt en er voor gaat staan. Je goede en je slechte kanten.

Uiteindelijk zijn het allemaal ervaringen en dat is wat jou en mij wijzer maakt. De Aarde is zo mooi, want hier kan je dat tot in de diepste cellen voelen en ervaren. Al ziet het er slecht uit, het is het niet, draai het om en om en om en kijk en voel.

Ook inspiratie?

Wil je delen wat deze inspiratie met je doet of zelf een inspiratie opsturen?

Dat kan naar inspiratie@vrijmenszijn.nl.