Op het eerste gezicht zou je Pompoen en Laurier niet een match – made in heaven- geven.

Pompoen zo rond en oranje, laurier zo plat en groen. Maar het was Ui die deze match voor het eerst zag en ze aan elkaar voorgesteld had. Hij wilde dat ze net zo onafscheidelijk werden als hij, met zijn Japanse Sojasaus vriendin. 

Pompoen en Laurier moesten er ook eerst aan wennen. Pas toen ze wat vaker heerlijk gesudderd hadden met elkaar, wisten ze dat Ui gelijk had. Ui werd dan ook een vriend voor het leven.
Zout en Peper, die eigenlijk allemans vriendjes waren, stelden voor om de match made in heaven, te gaan vieren met een groot feest. 

Ui wilde ook zijn oude vriend Risotto uitnodigen. Dat gaf nogal wat discussie met Pompoen en Laurier. die vonden Risotto hooghartig, omdat ze weigerde zich in water te begeven en altijd op een bouillon mengsel stond. Maar, zei Ui ik ken haar al zo lang, onze smaken komen prachtig overeen. en eerlijk gezegd zou ik door water, heel wat minder kwaliteiten hebben dan door bouillon.
Pompoen en Laurier keken elkaar aan. dat herkenden ze. Hun samenzijn gaf hen zoveel kwaliteiten meer, dan apart te liggen weken in water.
Opeens kwamen de Vegaballetjes aangerold en ploften op de kussens. Wij willen ook op het feest komen. Ja, lekker springen tussen jullie in. Pompoen en Laurier moesten lachen en zeiden dat het goed was. Vegaballetjes maakten altijd iedereen aan het lachen. 

Ui moest Risotto overhalen te komen naar het feest. Risotto vond dat ze met haar verfijndheid zich niet zomaar kon laten zien met die aardse Pompoen en al helemaal niet met die platte Laurier. Maar Ui wist haar te overtuigen, door te vertellen dat ook Rode Peper en Kokos zouden komen, hoewel men dat nog niet zeker wist.
Maar Risotto hield van kokos, weliswaar op afstand, maar er was een natuurlijke aantrekkingskracht. en ja, wie hield niet van Rode Peper, al was een klein beetje, vaak al meer dan genoeg. 

Die avond , met Pompoen en Laurier als stralend middelpunt, waren alle ingrediënten het erover eens, zelfs Risotto. Het was een match made in heaven! 

Het recept. 

Zet een halve liter water op en los er een groente bouillon blokje in op. Snipper een ui. 

Doe wat olie in een (andere) pan, doe de ui erbij en bak deze tot hij glazig is. 

Bak 200-250 gram risotto even mee en voeg dan de bouillon toe, beetje bij beetje. Wacht met de volgende scheut totdat de risotto verzadigd is en roer af en toe. 

Fruit ondertussen een nieuwe ui in een wok of koekenpan en als deze glazig is, sprenkel dan wat (Japanse) sojasaus (geen zoete sojasaus) over de uien.                            Snij een halve oranje pompoen tot stukjes, doe ze in de wok bij de uien. Leg daarin ook een laurierblad. 

Breek de vergaballetjes in stukjes en voeg toe en roer af en toe om. 

Let op je risotto en proef af en toe of ze al zacht is. Als dat zo is, vuur uit. Risotto is zacht en alle vocht moet opgenomen zijn. Overtollig vocht eventueel afgieten. 

Vlak voor het opdienen, doe je nog wat geraspte kokos over de pompoenschotel, roeren, laurierblad eruit en klaar. 

Tip:
Als variatie kun je rode peper toevoegen op het moment dat je ook de laurier toevoegt.
Zijn de pompoenstukjes nog wat hard, leg dan tijdens het pruttelen een grote deksel op de pan.

Chrisan Laarman

 

Ook inspiratie?

Wil je delen wat deze inspiratie met je doet of zelf een inspiratie opsturen?

Dat kan naar inspiratie@vrijmenszijn.nl.