Goedendag Mirjam,

je daagt ons uit om te delen waar we gelukkig en blij van worden. Welnu, ik wordt best wel blij van Corona. Klinkt misschien gek in deze tijd waarin mensen depressief raken en vereenzamen. Waarin mensen demonstreren en weerstand bieden tegen alles. Ik zie het anders en dat heb ik eigenlijk mijn hele leven al.

Toen mijn kinderen ruim dertig jaar geleden geboren werden verkondigde ik al dat ik alleen voor mijn eigen nageslacht wilde zorgen. De wereld vond ik al zo vol. Ik at groente en fruit uit mijn eigen tuintje achter het huis. Ik was de eerste in het dorp die zonnepanelen op het dak had liggen. Maakte plannen om de wc door te trekken met regenwater. Was spaarzaam met autokilometers en promootte de fiets. Dat vervuilde de lucht veel minder en hield de samenleving veiliger en rustiger. De experimentele biologische winkel bezocht ik als een van vroeg. Ik hield niet van die machtige concerns waar je het goedkoopste je elektronica en andere zaken kon scoren. Ik kocht liever lokaal bij die hardwerkende middenstander. Op medicijnen van de huisarts of het ziekenhuis reageerde ik extreem gevoelig. Daarom al heel snel het alternatieve circuit opgezocht. Mijn spulletjes onderhield ik goed en repareerde zolang het maar kon. De voorloper van het repaircafe. Kost weinig en zo houd ik geld over voor belangrijker zaken zoals een zonder subsidie aangeschafte warmtepomp en het dak vol met zonnepanelen. Ver op vakantie? Als je gezond leeft trap je zo naar Lloret de Mar op een oud fietsje. Puur genieten zonder de stress die je op het vliegveld ervaar bijvoorbeeld. Je komt thuis in blakende gezondheid i.p.v. van dat je de vakantiekilootjes weg moet werken.

Je begrijpt dat ik niet blij ben met het feit dat onze maakindustrie al zo snel een vaccin op de markt brengt. Deze periode moet nog minstens een jaar aanhouden om ons te laten wennen aan het rustiger leventje dat we nu gedwongen moeten leiden. Om te beseffen na twee leuke vakanties in eigen land dat het niet nodig is om naar Verweggistan te vliegen. Het zou zo mooi zijn als dat onzinnige vliegveld in Lelystad ongebruikt wordt gesloopt wordt omdat we massaal minder naar het buitenland gaan. We ervaren nu dat het ook goed mogelijk is om met het buitenland te communiceren via de computer.
Langzamerhand zullen de jongelui na hun studie minder over de wereld gaan zwerven. Ze zijn dan in de gunstige omstandigheden om hun liefde te ontmoeten en dat is dan ook vaak iemand uit het buitenland. Weer minder ouders die hun vakanties ongeveer verplicht naar het buitenland moeten omdat hun kinderen met een Amerikaan getrouwd zijn. Als je weet hoe fijn het is voor mensen die onder het lawaai van het vliegveld moeten overleven en nu ineens rustig door kunnen slapen. We zijn nu ineens massaal onze slecht onderhouden huizen aan het opknappen. Hadden we geen tijd voor al die jaren omdat we zo druk waren met leuke dingen doen en onze rust in verre oorden zoeken i.p.v. in ons comfortabele huis.

Deze tijd laat ons ervaren dat we met onze Coronaleefstijl minder geld uitgeven. Betekent dat je minder hoeft te werken om in je onderhoud te voorzien. Meer tijd hebt om zelf je voedsel te bereiden waar weer geen bewerkte ingrediƫnten in zitten die door onze voedingsmiddelen industrie kapot gemaakt zijn. Dat betekent weer dat er minder mensen de zorg belasten omdat we minder problemen hebben met de darmen, obesitas, suikerziekte, depressiviteit, burn-out en nog vele anderen.
Dat betekent weer dat machthebbers zoals de medische wereld, de supermarkten, winkelketens minder inkomsten krijgen. Dit ten goede van de gewone man omdat we massaal “Lokaal kopen”. Het verschil tussen arm en rijk is dus eindelijk weer kleiner aan het worden.

Wees eens eerlijk. De bedrijfstakken die het nu zwaar hebben kunnen we toch makkelijk missen. Moeten we zoveel uit eten als we de laatste jaren gewend waren? Moeten we zo vaak op een terrasje een kop koffie drinken? Hoe nodig hebben we die grote evenementen waar duizenden mensen bijeenkomen? Zijn we zo goed bezig nu we massaal op de elektrische fiets stappen of zijn we gewoon motorrijders geworden in deze tijd waar bewegingsarmoede steeds meer zijn sporen achterlaat? Alweer een nieuwe keuken/auto of het huis isoleren?

Mijn conclusie is dat we nog wat gewenningstijd nodig hebben om massaal onze leefstijl aan te passen. Onze goed zijn best doende Hugo de Jonge durft al heel voorzichtig te zeggen dat we onze leefstijl aan moeten passen om Corona de baas te blijven. Heb geduld. Houd je ogen open. Ga mee in de stroom die nu ingezet is. Alles wordt langzamerhand rechtgezet. We moeten alleen gaan begrijpen dat we het slavernij verleden van eeuwen geleden niet goed kunnen maken terwijl we nu die middenstander, ambachtsman het vel over de neus halen/tot slaaf maken.
Het grote geheel gaan zien.

Laat er dus maar genoeg problemen voortkomen uit het Coronavaccin zodat we beseffen dat we niet alles naar onze verwende handjes kunnen zetten. We moeten het zelf doen en niet een middeltje waar weer iemand rijk aan wordt. Zelf schijn ik besmet te zijn geweest met Corona en het enige dat ik daarvan gemerkt heb is dat mijn lichaam meer jodium gebruikt heeft voor het herstel.

Hans Teeling

Ook inspiratie?

Wil je delen wat deze inspiratie met je doet of zelf een inspiratie opsturen?

Dat kan naar inspiratie@vrijmenszijn.nl.