Waar word je blij van? Dat is de vraag die je, je niet vaak genoeg kunt stellen. Een normaal niets bijzonders voorbeeld. Ik loop een kookwinkel in op zoek naar een klein trechtertje voor mijn tincturen, die ik zelf maak en wat altijd een heel gemors oplevert om de gemaakte tinctuur vanuit een grote pot in een klein pipetflesje te krijgen. Ik open verwachtingsvol de deur van de winkel en ben verbaasd dat het een heel klein zaakje is. De grote uitnodigende etalage blijkt het brede gedeelte te zijn van wat een L-vormige ruimte blijkt te zijn en in dat brede stuk staat ook nog eens de toonbank, wat je niet zag van buitenaf. De winkelier rekent net af met een klant en met moeite kan ik langs hem heen het smalle paadje naar achteren door. Het is een volgepropt winkeltje vol met metalen potten en pannen en heel veel messen, van zakmes tot koksmessen. Het overweldigd mij en ik wil eigenlijk meteen weer naar buiten. Maar dan vraagt de winkelier, een  gezette oudere man met een grote wond op zijn hoofd, of hij me kan helpen. De sfeer in de winkel voelt voor mij ongemakkelijk en hij komt niet vriendelijk over, maar meer iemand die het wel heeft gezien en toe is aan zijn pensioen, dat komt even zo snel bij mij op. Ik vraag dus maar beleeft naar een trechtertje en vertel hem ook waar het voor is. Hij trekt zijn wenkbrauwen op, zegt niets, maar gaat wel zoeken tussen de potten en pannen. Ik heb er weinig fiducie in, tussen al dat metaal, want ik wil juist geen metalen trechter, maar eentje van plastic. Na even zoeken komt hij aanzetten met een grote doos. Als ik het open zie ik meerdere trechters, één grote voor de jam een kleinere en daar ergens verstopt een heel klein trechtertje en….. dat is precies wat ik zocht. Ik moet wel de hele doos met inhoud kopen, maar hij weet niet dat ik ook wel jams maak, dus dat komt wel goed. Ik word zo blij als een kind, met deze gevonden schat én, dat zeg ik hardop. De sfeer in de winkel verandert meteen en de winkelier wordt heel vriendelijk. Hij had mij blijkbaar anders ingeschat, zoals ik hem en hij is blij met de verkoop en ik met mijn trechters. Dat gevoel is rijker dan de zakelijke transactie die er ook in besloten ligt en dat voelde ik ook bij de winkelier. Ik reken blij af, zelfs met de voor mij wat hoge prijs en loop blij de zaak uit. Die simpele gebeurtenis, laat mij zien wat er gebeurt als ik mijn blijdschap uit en deel, want daarna bleef het blije gevoel de hele dag mij. Het zelf bewust ervaren, geeft die intensiteit eraan en maakt het gevoel krachtiger en geeft meteen inzicht in hoe het werkt en hoe ik het kan gebruiken. En…. het werkt. Zodra ik in een vervelende situatie zit en het mij bewust wordt, wat steeds vaker gebeurt, kan ik het omdraaien. Waar word ik blij van is dus niet een retorische vraag, het is een alledaagse vraag, die jij jezelf elk moment kunt stellen.  Ook als het je tegenzit, bijvoorbeeld door ziekte, kun je jezelf afvragen wat je op dat moment nodig hebt, waar heb je behoefte aan, wat je bijvoorbeeld rust of de pijn verzacht. Wat voelt voor jou goed? Weet dat wij scheppers zijn van onze eigen realiteiten, elke dag weer, het ligt gewoon voor onze neus.