De walnoot ken ik al vanuit mijn vroege jeugd. In de tuin stond een grote walnotenboom en ik vond het altijd een machtige boom, prachtig breed bladerdak, waaronder het heerlijk toeven was, we speelden onder de boom als kind. Ik weet nog dat er een oude auto onder de boom stond waar ik vaak met mijn broer in speelde.

In de herfst liet de boom rijkelijk haar vruchten vallen. Het was altijd een feest om ze te rapen. Met kerst kwamen de walnoten op tafel en mochten wij, de kinderen, ze kraken. Als dat niet lukte met de notenkraker, kraakte mijn broer ze tussen de deur, daar keek ik altijd met bewondering naar en soms lukte het mijn broer om met twee noten in de handpalm tegen elkaar hard te drukken en ze zo te kraken. Mij lukte dat dus nooit. Ja, ja, dat was mijn grote broer.

Waar ik nu woon staan drie grote walnootbomen en na twee magere jaren, waren er dit jaar weer volop okkernoten. Dit jaar liet de walnotenboom wel al vroeg haar noten vallen. Na een hete zomer waren er helaas ook veel al zwart ingedroogt aan de boom, maar toch droeg zij heel veel vrucht en heb ik bakken vol walnoten geraapt.

De walnoot trekt en blijkbaar heb ik de walnoot nodig. Zo heb ik vorig jaar een notengeest gemaakt. Het recept vond ik in het boek van Maria Treben: “Gezondheid uit de apotheek van God”. Dat is een drank in graanjenever van de nog onrijpe walnoot. Voor mij was de smaak heel sterk en dit jaar heb ik er een notenlikeur van gemaakt. Echt heerlijk van smaak.

Verder ben ik de bladeren gaan drogen. Mijn eerste poging in de droogoven mislukte. Nu heb ik ze gewoon in de vensterbank gelegd en voila, ze zijn prachtig gedroogd. Wat mij het meest verbaasde was dat de thee getrokken van de bladeren, ik echt heel lekker vind.

Daarnaast heb ik van de bladeren tictuur gemaakt. Ik vind het heerlijk die eigen gemaakte middeltjes en gebruik ze regelmatig. Er komen steeds meer tincturen bij en die ontdekkingstocht vind ik heel leuk. Het zelf maken geeft daarbij zoveel meer voldoening.

Wat brengt de walnoot mij? Een tijdje geleden heb ik het boek “de kracht van bomen”van Claudia K√∂ller gekocht en wat daar in staat raakt mij. De walnoot brengt waakzaamheid en helderheid bij een nieuw begin. Het nieuwe jaar 2023 brengt mij letterlijk een nieuw begin, want ik val er ziek in en voel dat er veel te transformeren valt. De walnoot brengt mij mijn eigen ritme, zoals ze zelf in haar eigen ritme de noten laat vallen. Ik lees verder, de walnoot brengt de rust om prioriteiten te stellen en beslissingen te nemen voor een nieuw begin. Het is het begin, waar ik echt voor mezelf kies en voor mezelf ga staan. De walnoot helpt ons de nieuwe wereld in, de wereld die binnenin ons zit en wij zelf vorm gaan geven. De walnoot vraagt mij bewust ruimte te nemen voor mijn innerlijke preocessen. Wat ziekte nu bij mij doet, brengt de walnoot dus ook. Ik voel hoe goed dat is dat ik daar meer ruimte voor ga nemen, zonder dat ik er ziek voor hoef te worden. Er zijn echt grote veranderingen op komst. Wat heerlijk dat de hulp zo dichtbij is.

Als afsluiting nog wat weetjes van de walnoot. Zo is de walnoot  eiwit- en vezelrijk. Helpt bij luchtweg klachten en helpt het lymfesysteem. Is algemeen reinigend en ontstekingsremmend. Werkt bij huidontstekingen, bij nat eczeem. Werkt preventief bij hoge bloeddruk en hartinfarct. Reguleert de schildklier. Deze korte informatie komt uit mijn kruidenbijbel van het kruidenrijk, deel 2.

 

Ook inspiratie?

Wil je delen wat deze inspiratie met je doet of zelf een inspiratie opsturen?

Dat kan naar inspiratie@vrijmenszijn.nl.